Meet François: de grootste fan van het FabLab!

Ik denk dat ik misschien wel de grootste fan van het FabLab ontmoet heb. Niet live ontmoet – want wegens de Corona maatregelen is FabLab Leuven niet zomaar vrij toegankelijk – maar ik heb telefonisch kennis gemaakt met François Janssens, naar aanleiding van de verschillende projecten die hij al voor het FabLab gerealiseerd heeft.

Sinds 3 jaar komt François iedere donderdagvoormiddag naar FabLab Leuven om daar zijn creatieve ei kwijt te kunnen. Hij is er eerder toevallig verzeild geraakt: zijn dochter was een trouwe bezoekster van het lab, maar toen zij wegens omstandigheden verstek moest geven is hij in haar plaats gegaan. Hij was onmiddellijk onder de indruk van de diversiteit aan machines en de begeleiding en goodwill van de medewerkers.

Het FabLab is voor François veel meer dan zo maar een hobby: hij is er zowat iedere dag mee bezig. Vrijdags en zaterdags zet hij in elkaar wat hij gemaakt heeft. De rest van de week reserveert hij voor het uitwerken van nieuwe projecten.

Sommige van die projecten doet hij in opdracht van FabLab Leuven, maar de meeste werkt hij zelfstandig uit. Veel van zijn zelfstandige projecten zijn gericht op het ontwerpen van educatief materiaal voor scholen en kinderziekenhuizen. De dankbaarheid die hij hiervoor krijgt, is enorm, wat voor hem uiteraard een enorme stimulans is om dergelijke projecten te blijven uitwerken.

François zegt al lachend over zichzelf: ‘Laat mij iets zien en ik teken het beter na dan het origineel’.

En effectief, de zaken die hij gemaakt heeft, getuigen van een enorm vakmanschap en oog voor detail. Zijn creaties post hij op zijn Facebookpagina, die trouwens enkel gewijd is aan het FabLab…

Zo zijn er bijvoorbeeld de rollen om kinderen te leren rekenen, die hij ontworpen heeft voor de kinderen van de ziekenhuizen in Herentals en Bonheiden. Of de 2D puzzels om kinderen op een leuke manier de Belgische provincies te leren kennen.

 

Heel decoratief zijn de juwelenhouders die hij voor een Moederdag workshop op school heeft ontwikkeld, en de nachtlampjes die zeer gegeerd zijn bij de kinderen van o.a. de FabLab medewerkers ?.

FabLab Leuven geeft zin en structuur aan het leven van François, je zou het een vorm van therapie kunnen noemen. En dat is ook echt een functie die het FabLab, naast het begeleiden van studenten en ondernemers in hun creatieve projecten, wil vervullen. Een plaats zijn waar iedereen met een hart voor creativiteit en techniek terecht kan. En voor François is er dus een plaatsje gereserveerd iedere donderdagvoormiddag als vrijwillig medewerker.