Freesmachine

*** de freesmachine is voorlopig onbeschikbaar zolang de noodzakelijke verbouwingen in dat lokaal niet gedaan zijn - hou er rekening mee dat dit nog een tijdje kan duren ***

Een freesmachine doet juist het tegengestelde van een 3D printer. Een 3D printer begint met niets en bouwt dan het model op. Een freesmachine begint met een volle plaat materiaal en haalt materiaal weg tot je het gewenste model over houdt. Dit leidt natuurlijk tot veel afval, want vaak is het model maar een fractie van de originele plaat...

Het werkt met een freeskopje dat van boven naar beneden laagjes van niet al te hard materiaal kan wegfrezen. Als je een dun laagje wegfreest, graveert hij, en als je meer wegfreest, kan je er een 3D Object uit frezen.

Ook dit toestel werkt met een programma waar je een .stl file of een .svg file voor nodig hebt. Dus is het weer tekenen in 3D of 2D zoals voor de 3D printer of de laser cutter. Nog een nadeel van deze machine is dan weer dat je alleen materiaal van bovenaf kan weghalen. Je kan dus geen materiaal weghalen van de zijkanten.

Voor deze machine dien je altijd een afspraak te maken. Hou er rekening mee dat deze machine niet dagelijks beschikbaar is en ook niet voor alle projecten gebruikt kan worden. Dit wordt steeds door de FabLab manager beslist.

colinbus-cnc-studio

We zouden het appreciëren als je de volgende richtlijnen in acht neemt:

Zodra je (Inkscape) bestand klaar is, kun je op vrijdag tussen 9:00 en 10:00 uur in het FabLab langskomen om je bestand door de FabLab manager te laten bekijken (wil je er zeker van zijn dat hij er die dag is, kun je altijd even op voorhand bellen).

Als het bestand in orde is, wordt er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt om te frezen (standaard proberen wij het frezen steeds op vrijdag in te plannen vanaf 10:00 uur).

freesmachine