Lasercutter

Wat is een lasercutter?

Deze machine kan materialen met een laser zeer nauwkeurig snijden. Ze is ongeveer een meter breed, iets meer dan een meter hoog, en 80 cm diep.
De laser cutter kan platen hout snijden, karton, of plexiglas.
Ze kan zo nauwkeurig snijden dat de 2D onderdelen klemvast in elkaar kunnen worden gezet, dat wil zeggen zonder gebruik van lijm of schroeven.

Met deze machine kan je ook graveren en bv. foto's, logo's en dergelijke zetten op allerhande materialen (spiegels, hout, plexi, ...).
De maximale dikte van de materialen die we kunnen snijden is 9mm en de grootste platen die de laser kan bewerken zijn 60cm op 30cm.

trotec speedy100R lasercutter

Opmaken van de tekening

Voor de lasercutter heb je bestanden nodig die gemaakt zijn in een 2D of 3D tekenprogramma. Voor de lijnen die je wilt uitsnijden, neem je de dunst mogelijke rode lijn (RGB: R=255) van je softwarepakket.

Elk tekenprogramma kan wel een .pdf aanmaken en dat is al wat je nodig hebt. Wij raden Inkscape aan, omdat dit gratis en betrouwbaar is. Het kan ook de concurrentie aan met de commerciële pakketten zoals Illustrator en Coreldraw. Inkscape werkt wat men noemt 'vectorieel' en dit is nodig om te kunnen snijden op de lasercutter. De lasercutter heeft namelijk deze 'vector'-lijnen nodig om te kunnen snijden. Je moet daar niet echt van wakker liggen, als je in een tekenpakket werkt, dan gebeurt dit allemaal automatisch.

Als je een foto wilt graveren, dan raden we je een ander gratis programma aan: GIMP. Opgelet: tekeningen gemaakt in GIMP of in Photoshop kan je alleen graveren en niet snijden!

De lasercutter heeft 3 standen: graveren, snijden en 'snelsnijden' (= dunne snijlijn die niet door het materiaal snijdt). Om deze drie te kunnen uitvoeren is het nodig dat je de juiste instellingen gebruikt in je tekenpakket.

Een link naar een basishandleiding (en andere handleidingen) van Inkscape kun je hier vinden (in het Engels). Voor Nederlandstalige handleidingen verwijzen we je naar onze eigen gemaakte handleidingen over de sleutelhanger en de klok.

Wat kan je snijden en graveren?

In de prijslijst kan je steeds zien welke materialen we verkopen.

Het is natuurlijk niet verplicht om materialen van het FabLab te kopen, je kan ook je eigen materialen meenemen. Zorg er wel voor dat je weet wat je bij je hebt, want anders gaan ze de machine niet in!! Sommige kunststoffen geven namelijk giftige dampen vrij onder de lasercutter. Zo is PVC niet te snijden onder de lasercutter omdat daar chloordampen bij vrij kunnen komen. Voorlopig mogen we ENKEL papier, karton, Mdf en PMMA (plexi acryl) onder de laser leggen.

In FabLab Leuven hebben we 6 lasercutters, waarmee we materialen snijden met een maximale dikte van 9mm. Voor de materialen die we zelf verkopen, kennen we de instellingen. Als je zelf materiaal meebrengt, probeer er dan voor te zorgen dat je wat extra meeneemt, zodat we de instellingen kunnen testen.

Gedurende het gebruik van de laser blijf je steeds bij de machine. Anders zetten wij de machine op stop en gaat jouw beurt naar de volgende in de wachtrij.