Lasercutter

Wat is een lasercutter?

Deze machine kan materialen met een laser zeer nauwkeurig snijden. Ze is ongeveer een meter breed, iets meer dan een meter hoog, en 80 cm diep.
De laser cutter kan platen hout snijden, karton, of plexiglas.
Ze kan zo nauwkeurig snijden dat de 2D onderdelen klemvast in elkaar kunnen worden gezet, dat wil zeggen zonder gebruik van lijm of schroeven.

Met deze machine kan je ook graveren en bv. foto's, logo's en dergelijke zetten op allerhande materialen (spiegels, hout, plexi, ...).
De maximale dikte van de materialen die we kunnen snijden is 9mm en de grootste platen die de laser kan bewerken zijn 60cm op 30cm.

trotec speedy100R lasercutter

Opmaken van de tekening

Document en programma

Elk tekenprogramma kan wel een .pdf aanmaken en dat is al wat je nodig hebt. Wij raden echter Inkscape aan (een .svg-bestand), omdat dit gratis en zeer betrouwbaar is. Het kan ook de concurrentie aan met de commerciële pakketten zoals Illustrator en Coreldraw. Inkscape werkt wat men noemt 'vectorieel' en dit is nodig om te kunnen snijden op de lasercutter. De lasercutter heeft namelijk deze 'vector'-lijnen nodig om te kunnen snijden.

Een link naar een basishandleiding (en andere handleidingen) van Inkscape kun je hier vinden (in het Engels). Voor Nederlandstalige handleidingen verwijzen we je naar onze eigen gemaakte handleidingen over de sleutelhanger en de klok.

Opmaken van de tekening

Voor de lasercutter heb je bestanden nodig die gemaakt zijn in een 2D- of 3D-tekenprogramma. Voor de lijnen die je wilt uitsnijden, neem je de dunst mogelijke rode lijn van je softwarepakket.

De lasercutter heeft 3 standen: graveren, snijden en 'snelsnijden' (= dunne snijlijn die niet door het materiaal snijdt). Om deze drie te kunnen uitvoeren is het nodig dat je de juiste instellingen gebruikt in je tekenpakket.

Stand Kleur RGB-waarden in je softwarepakket Waarvoor gebruik je het ?
Snijden Rood
R = 255 G = 0 B = 0
Lijn (snijden)
Snelsnijden Blauw
R = 0 G = 0 B = 255
Lijn (graveren)
Graveren Zwart
R = 0 G = 0 B = 0
Oppervlakken

 

Naast deze RGB-waarden van de lijnen en vlakken, zijn de Alpha- (A) en Opacity- (O) waarden ook belangrijk. A moet altijd 255 zijn en O steeds 100!

Als je een foto wilt graveren, dient dit een afbeelding te zijn in een .jpeg-bestand. Om dit aan te maken, kunnen we je een gratis programma aanraden: GIMP. Opgelet: tekeningen gemaakt in GIMP of in Photoshop kan je alleen graveren en niet snijden!

Aandachtspunten bestand

  • De maximale grootte van een tekening is 60x30 cm (600 x 300 mm). Dit komt overeen met de maximum grootte van platen die in onze machines passen (en met de grootte van de platen die je bij ons kunt kopen).
  • De lijndiktes binnen het bestand moeten allemaal 0,1mm zijn.
  • Je bestand bevat geen dubbele snijlijnen.
  • Geen combines gebruiken op lijnen (vooral een probleem bij Solid Works en Solid Edge !!)
  • Maak polylines van je lijnen. Dit betekent dat alle nodes op een contour verbonden moeten zijn !
  • Je bestand bevat idealiter geen groepen/gegroepeerde elementen. De laser kan mogelijk foutmeldingen geven wanneer er groepen in het bestand staan. In Inkscape kun je groepen opheffen door de sneltoetsen Ctrl+U of Ctrl+Shift+G. Dit pas je toe wanneer je alles in je bestand eerst geselecteerd hebt (Ctrl+A).
  • Geen lijnen buiten je bladformaat (gebruik steeds het maximum bladformaat 600x300mm) - je blijft best enkele mm van de randen af.
  • Om fouten bij de laser te verminderen, is het het beste dat je geen filters toepast en elementen ook niet bijsnijdt (‘cropping’).
  • Clones van elementen mogen niet gelinkt zijn.

Wat kan je snijden en graveren?

In de prijslijst kan je steeds zien welke materialen we verkopen.

Het is natuurlijk niet verplicht om materialen van het FabLab te kopen, je kan ook je eigen materialen meenemen. Indien je je eigen materiaal wilt gebruiken, dien je dit eerst aan ons te vragen en je dient dus ook te weten wat je juist bij je hebt, want anders gaat het materiaal de machine niet in!! Sommige kunststoffen geven namelijk giftige dampen vrij onder de lasercutter. Zo is PVC niet te snijden onder de lasercutter omdat daar chloordampen bij vrij kunnen komen. Voorlopig mogen we ENKEL papier, karton, Mdf en PMMA (plexi acryl) onder de laser leggen.

In FabLab Leuven hebben we 6 lasercutters, waarmee we materialen snijden met een maximale dikte van 9mm. Voor de materialen die we zelf verkopen, kennen we de instellingen. Als je zelf materiaal meebrengt, probeer er dan voor te zorgen dat je wat extra meeneemt, zodat we de instellingen kunnen testen.

Gedurende het gebruik van de laser blijf je steeds bij de machine. Anders zetten wij de machine op stop en gaat jouw beurt naar de volgende in de wachtrij.