3D printer

Wij hebben in ons Lab momenteel de volgende 3D printers:

  • Prusa I3 MK3S printers
  • Ultimaker S3
  • Objet30 Prime van stratasys
  • Prusa SL1 printer
prusa
Ultimaker
3D printer
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Voor 3D prints stuur je de bestanden door naar fablableuven@kuleuven.be. Wij bekijken je bestanden (stellen eventueel nog bijkomende vragen) en sturen pas een mail als je print klaar is. Dit is in de meeste gevallen binnen een week. Is je bestand te groot om met mail te versturen, stuur het dan via wetransfer door.

Afhalen van prints voor personeel Gasthuisberg: voor het personeel van Gasthuisberg hebben we een afhaalpunt in Gasthuisberg zelf voorzien. Indien je wenst, kunnen we je print daar leveren, zodat je zelf niet naar FabLab hoeft te komen. Het afhaalpunt is gelegen op O&N 1, 8ste verdieping in de Noordvleugel - postbus 802. Bij de postbakjes die daar staan, is er ook een postbakje FabLab Leuven en daar kunnen we je print klaar laten leggen.

Om de 3D-printer te gebruiken, heb je een tekening nodig in 3 dimensies. Deze kan je aanmaken in verschillende 3D-tekenprogramma's (CAD programma's). Als je tekening klaar is, dien je deze te exporteren naar een .STL bestand (in millimeter !)

Prijzen van de materialen vind je onder info >> prijslijst.

Prusa I3 MK3S printer (meer info)

De MK3s is een “single extruder FDM of FFF printer”. Dit wil zeggen dat zowel het model als de steun uit hetzelfde materiaal bestaan. Deze steun dien je achteraf zelf weg te breken. Op de MK3s printen we voornamelijk in PLA (zwart, wit, groen, zilver, bordeaux, blauw of geel) maar ook in PETG (oranje). Let op: De steun bij PETG is wat moeilijker om te verwijderen.

Voor prints op de Prusa MK3S kun je zelf reeds je bestand op Prusa Slicer inladen en op de juiste manier positioneren en dan de .stl opslaan. Om te printen op de MK3S mail je ons volgende zaken door samen met je .stl bestanden in mm:

  • Printmateriaal: PLA (standaard) of PETG
  • Printkleur: PLA (zwart, wit, groen, zilver, bordeaux, blauw of geel) / PETG = oranje
  • Aantal prints: …

Het is aan te raden je .stl bestanden zo fijn mogelijk te maken (we raden aan om de tolerantie van je eigen CAD programma naar .stl op 0.05mm te zetten).

Ultimaker 3S printer (meer info)

Wat de Ultimaker zo speciaal maakt, is dat deze 3D printer werkt met steun die oplosbaar is in water. De prijs ligt iets hoger dan voor de Prusa.

Om te printen op de Ultimaker mail je ons volgende zaken door samen met je .stl bestanden in mm:

  • Printmateriaal: tough PLA (kleur = zwart)
  • Aantal prints: …

Het is aan te raden je .stl bestanden zo fijn mogelijk te maken (we raden aan om de tolerantie van je eigen CAD programma naar .stl op 0.05mm te zetten).

Objet30 Prime van stratasys (meer info)

De Objet30 Prime is een “polyjet printer”. Deze heeft 2 printkoppen en zal door een soort inkjet systeem je model en steun deponeren en dit wordt dan met UV licht uitgehard. Deze printer heeft een hoge resolutie. Afwerking en maatnauwkeurigheid zijn dus zeer goed. Op deze printer printen we in een soort acryl resin: VERO white PLUS RGD 835. De steun op deze printer kan met water onder hoge druk verwijderd worden. Hiervoor beschikken we in FabLab over een cabine met een hogedrukspuit. Na een korte uitleg kan je de steun hier zelf komen verwijderen.

LET OP: printen op de Objet is niet goedkoop en er is een vaste opstartkost aan verbonden van 20g.

Om te printen op de OBJET30 prime mail je ons de .stl bestanden in mm met vermelding van de aantallen.

Het is echter aan te raden je .stl bestanden zo fijn mogelijk te maken (we raden aan om de tolerantie van je eigen CAD programma naar .stl op 0.01mm te zetten).

Resin printers

De prusa SL1 (meer info), Frozen mini 4K, 8K en Mega (meer info) zijn MONO LCD MSLA printers. Hierop printen we op SL1 in 3DM ABS resin (=transparant oranje), op Frozen mini 4K, 8K in high temperature resin (=grijs) en nylon green en op Mega in 4K aqua . Het materiaal is een soort acrylic resin. Deze printers printen zowel steun als model uit dezelfde resin. De steun kan je na het printen wegbreken/knippen. Het is een printer met hoge resolutie, maar enkel geschikt voor kleinere onderdelen en/of dunwandige onderdelen.

Om te printen op deze printers mail je ons de .stl bestanden in mm met vermelding van de aantallen en het materiaal.

Het is echter aan te raden je .stl bestanden zo fijn mogelijk te maken (we raden aan om de tolerantie van je eigen CAD programma naar .stl op 0.01mm te zetten).

LET OP: voor de resin printers is er een standaard opstartkost van 20gr