SMTH Smooth en FabLab Leuven: een uniek partnership!

Toen in 2014 twee ondernemende studenten, Dimi Moreels en Kristof van Thielen, hun afstudeerproject op touw moesten zetten, vonden ze al snel de weg naar het FabLab. Het idee was om een ecologische, hippe portefeuille te ontwikkelen, in lijn met hun visie dat natuur en stijlvolle mode hand in hand kunnen gaan. Weg met de perceptie dat duurzame producten eerder saai zijn, maar een concept ontwikkelen dat aantoont dat milieuvriendelijke producten ook trendy kunnen zijn.

Met de medewerking van FabLab Leuven kwam de Pallet tot stand: een compacte, trendy portefeuille vervaardigd uit bamboe, die door het graveren van teksten, logo’s etc., kan gepersonaliseerd worden. Samen met de Pallet werd het bedrijf SMTH (uitgesproken something) Smooth geboren! Begin 2014 dus opgericht als een fictief Small Business Project, maar na het winnen van twee awards (Hyundai Brilliant Young Entrepreneur award en Start-it @ KBC) kende het project een start naar een commerciële onderneming.

De rol van het FabLab in dit project ging veel verder dan het louter ter beschikking stellen van de machines en het begeleiden van de jonge ondernemers op technisch vlak. Ook voor het creatieve luik stonden de medewerkers van FabLab Leuven klaar met advies. En zelfs met de ontwikkeling van hun business plan werden Dimi en Kristof bijgestaan. Na de Pallet vervoegden houten smartphone hoesjes, een eigen kledinglijn, houten zonnebrillen en horloges het gamma.

Dat Dimi en Kristof veel te danken hebben aan het FabLab is duidelijk. Ook hun samenwerking met Tomorrowland is tot stand kunnen komen mede dankzij de flexibiliteit van FabLab leuven: 2 graveermachines van het lab zijn tijdens het festival ter beschikking gesteld van SMTH Smooth om smartphone hoesjes te kunnen graveren met een ontwerp ontwikkeld door Tomorrowland. Qua ondersteuning aan een start-up kan dit tellen.

Ook nu nog maken Dimi en Kristof gebruik van de diensten die het FabLab hen aanbiedt: minstens 1 x per week worden de graveermachines, tegen een faire prijs per uur, gebruikt. Een groot voordeel voor de jonge ondernemers, want het zelf aanschaffen van de benodigde machines zou een enorme investering zijn.

Achter de schermen blijft FabLab Leuven ook advies geven over de verdere ontwikkeling van hun business: ‘Voor ons geeft dit een gerust gevoel’ zegt Kristof, ‘dat het FabLab ons blijft begeleiden tijdens dit avontuur’.

SMTH Smooth was één van de eerste start-ups die op dergelijke wijze begeleid zijn geweest, en als het van FabLab-Leuven afhangt, blijft het hier niet bij. Bedoeling is dat meer en meer jonge ondernemers met hun ideeën hun weg vinden naar het FabLab, zodat er een mooi partnership kan ontstaan.

Dus aan alle beginnende en aspirerende student-ondernemers die dit lezen, jullie weten waar jullie moeten zijn ;-).