FabLab lanceert F-16 en SR -71 soldeerkits!

Kinderen warm maken voor wetenschap en techniek. Niemand zal ontkennen dat dit de dag van vandaag een belangrijk onderwerp is in het onderwijs, waar een brede ontwikkeling meer en meer aan belang wint. En ook hier geldt: ‘jong geleerd is oud gedaan’. Door kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met techniek, wordt dit op natuurlijke wijze deel van hun leefwereld.

FabLab Leuven beseft ook hoe belangrijk het is om kinderen in aanraking te laten komen met techniek, en heeft daarom, in samenwerking met Hackerspace Area 3001 (een hobbyclub van voornamelijk IT en Elektronica fanaten), een project opgestart met als doelstelling techniek ‘hot en happening’ te maken bij kinderen. En wat kan daar nu beter voor gebruikt worden dan vliegtuigen!

FabLab mikt op een publiek vanaf 8 jaar en biedt soldeerkits aan onder andere scholen en kampen aan voor de democratische prijs van 3 euro per kit.  De legendarische F-16 kan zo gesoldeerd worden, of het spionagevliegtuig SR-71.  Deze collectie gaat nog uitgebreid worden met soldeerkits voor de Mig-29 en de A-10 vliegtuigen.

De kits zelf zijn gebruiksvriendelijk en vrij eenvoudig te solderen, maar wel voldoende tot de verbeelding sprekend om de interesse van de jeugdige techniekers vast te houden. Saai wordt het dus nooit!

Als alles volgens plan verloopt krijgen ze aan het einde van hun soldeersessie onderstaand resultaat mee naar huis:

Zeg nu zelf, er zijn ergere dingen om na een sessie techniek mee naar huis te nemen, niet ??

Toegegeven, deze kits zullen eerder tot de verbeelding van jongens dan van meisjes spreken. Wat meer ‘vrouwvriendelijke’ kits uitwerken staat dan ook zeker op de planning van het FabLab.

De kits voor scholen en kampen zijn via het FabLab te verkrijgen. Als je als particulier deze wil aanschaffen kan je op volgende website terecht: https://www.tindie.com/stores/phyx/.

 Momenteel zijn er ongeveer een 300-tal van zowel de F-16 als de SR-71 reeds geproduceerd, het plan is om dit aantal te vertienvoudigen. Organisatoren van het jongeren hackerkamp Fri3d Camp hebben reeds testen gedaan met de kits, en de jongeren zijn helemaal verkocht.

Maar omdat daden nog steeds belangrijker zijn dan woorden, zou ik zeggen oordeel zelf door op onderstaande link te klikken: https://www.youtube.com/channel/UCuqKKi5rRXkxcogEct8ijgQ